Bur inde eller ude

BURE INDE ELLER UDE

 

 

Kaninburet

 

I naturen graver kaninen sig en dejlig hule for enden af en gang langt nede under jorden, hvor der både er lunt og tørt.

Kaniner i fangenskab er afhængig af de bure, som vi sørger for.

 

 

Overvejelser inden byggeri

 

Der er nogle ting, du skal tage stilling til allerførst.

 

• Skal du have en enkelt eller flere kaniner?

• Hvilken race skal du have?

• Vil du avle, så du også skal have burplads til afkommet?

• Skal bur eller burene stå helt ude, under halvtag for eksempel i en carport eller indendørs?

• Skal buret eller burene stå inde i huset i stuen eller på altanen?

• Det har også stor betydning, om du bor langt ude på landet uden naboer tæt på, eller du bor i et parcelhuskvarter, hvor naboerne er tæt på

• Har du tænkt på, hvordan du opbevarer halm, hø og foder, samt hvordan du kommer af med møget?

 

 

Inde eller ude

 

Nogen foretrækker at have den indendøre, andre at lade den bo udenfor. Her skal man så blot vide, at en kanin ikke må have det for varmt og ikke kan tåle træk. Kulde kan den bedre tåle end for meget varme eller bagende sol.

Inde i stuen er et lille, købt bur sikkert helt fint, fordi kaninen ofte kommer ud at løbe rundt i huset.

 

Du kan købe kaninbure i byggemarkeder og i dyrehandler, men de er sjældent særlig robuste.

Enkelte private bygger anderledes solide og gode kaninbure. Prøv at forhøre dig blandt kaninavlere.

 

Indendørs i lukkede stalde kan du bruge lettere materialer, end hvis buret skal stå ude og modstå regn, blæst og sne. Indendørs stalde kan give problemer med stillestående luft og dermed større risiko for sygdomme, sørg derfor for muligheder for frisk luft og ventilation – men ikke træk.

 

Udendørsbure skal give læ mod blæst og nedbør. De skal give skygge og beskytte mod stærk varme. Derfor er det vigtigt med den rigtige placering. Kaniner trives fint udenfor, når forholdene er i orden - det er mere for fodermesterens skyld, hvis du vælger en lukket stald.

Burstørrelser og placering

 

Vejr og vind

 

Hvis burene står helt udendørs, er det vigtigt at få dem konstrueret, så regn og sne ikke umiddelbart kan komme ind i burene, f.eks. ved hjælp af et godt halvtag på burene. Det er også vigtigt, at få burene godt fastgjort, så de ikke kan vælte omkuld i en kraftig vinterstorm.

 

 

To gode råd

 

Kun to ting vil vi lige huske dig på.

Husk et løst forbræt, der gør det nemt at muge ud. Samtidig med at det forhindrer halmen (og kaninunger) i at falde ud, når du åbner døren. Vælg høhække. De kan også bruges til græs om sommeren, så dyrene ikke vader rundt og sviner det til, de skal æde.

Du kan med fordel bruge en høhæk som skillerum mellem to bure.

 

 

Burhygiene inde - og hvordan man lærer dem at bruge bakke

 

Hvis du vil læse om hvordan man kan træne sin kanin til at bruge bakke indendørs, og dermed være renlig som en kat indendøre, så klik her

 

 

Burbyggeri ude

 

Punktsvejset tråd

 

En ting, der er meget vigtigt ved alle bure er, at de er solide nok til at modstå strejfende hunde, ræve, mink og andre sultne rovdyr. Det tråd, der bruges til for eksempel forside skal være punktsvejset, ikke bare almindelig voliere- eller hønsetråd.

 

 

Anbefalede burstørrelser

 

Du kan bruge disse anbefalede mål, når du skal i gang med at bygge bure. Vægt- Areal- Dybde- Bredde- Højde:

Dværgracer 0,7 – 1,9 kg 0,50 m2, 60 cm x 80 cm x 50 cm. Små racer 1,9 – 3,2 kg 0,75 m2, 70 cm x 110 cm x 60 cm.

Forbræt ca. 10 cm højt.

 

 

Hvad starter jeg med?

 

Der kan skrives lange udførlige forklaringer på, hvilke materialer du kan bruge, hvordan du skal bygge, hvad du skal huske på og så videre. Men vi vil foreslå dig noget langt bedre. Tag ud og besøg nogle kaninavlere, der selv har bygget bure. Kig på burene og hør avlernes erfaringer om hvorfor de har bygget, som de har - og ikke mindst hvad vil de gøre anderledes, hvis de skal bygge igen.

 

 

Rengøring

 

Kaninens bur renholdes efter behov. En stor kanin skal skiftes oftere end en lille og kanin der står inde, renses oftere end en der står ude, da kaninen godt må have et isolerende lag i bunden, især om vinteren.

 

 

 

Ny kaninstald bliver bygget hjemme hos Gitte Hoffmeister.

Copyright @ All Rights Reserved