Pleje og pasning

 

 

GOD PLEJE OG PASNING AF DIN KANIN

 

 

 

Gør den tam

 

Kaninen kan som kæledyr blive næsten lige så tam som en hund, men dette kræver daglig kontakt og lidt tålmodighed. Væn den til dine hænders berøring og til at blive taget op. Og til at få skiftet strøelse. Undgå hurtige bevægelser.

Kaninen vil ikke udvise den store tillid, hvis man kun ofrer få minutter på den om dagen, når nyhedens interesse er ovre.

 

 

Særlige pasningsbehov, herunder særlige krav til temperaturforhold

 

Kaninen er et meget renligt dyr. Såfremt den går rent og tørt, holder den sig selv ren. De langhårede kaninracer kræver dog pelspleje med en børste. Kaninen kan uden problemer stå ude i bur i selv den strengeste frost, hvis bare den har et godt lag tørt halm, og der ikke er træk. Derimod har kaninen svært ved at klare sol og høje varmegrader. Den skal altid kunne finde skygge, og dens bur må ikke være i direkte sol. Der bør gives rent halm i buret næsten hver dag, og der bør ofte muges ud, både af hensyn til kaninen og for at undgå flueplage om sommeren.

 

 

Stimulering og behov for motion

 

Kaniner har brug for beskæftigelse. Halm fra korn (ikke frøgræshalm) som strøelse og hø til at æde er godt tidsfordriv. Grøntsager og frugt, tørt brød i begrænset mængde, altså føde der skal gnaves, er godt, friske grene fra træer uden stenfrugt bør de have til rådighed så tit som muligt, men undgå buske og blomster fra prydhaven, mange er giftige. Gran- og fyrregrene er gode, men alle dele af taks er meget giftig. Alle kaniner har gavn af motion og bevægelse. Indret med fordel nogle muligheder for at kaninen kan komme ud af buret og få rørt sig yderligere. Vænner man kaninen til det fra lille, kan man også gå tur med den i sele og snor, men går du på vejen, så pas på hunde.

 

 

Sociale behov

 

Kaniner er både sociale dyr og meget territoriebevidste. I naturen lever de mange sammen, men på et stort område, hvor de kan komme væk fra aggressive artsfæller, kan have hver sit bosted osv. Hankaniner vil dominere over andre hankaniner, så han kan være den, der parrer hunnerne, og dominansen kan resultere i alvorlige slåskampe, i værste fald med dødelig udgang. Hunkaniner vil have rede og unger i deres egne private huller, deres slåskampe kan blive lige så alvorlige. Han og hun sammen vil resultere i unger en gang om måneden. De forhold, vi byder dem i små bure og små udendørs anlæg, kan ikke sammenlignes med den frie natur. Helt generelt kan det ikke tilrådes, at have flere voksne kaniner til at gå sammen, da den ene ofte vil dominere over den anden, og der kan opstå alvorlige slåskampe. Fravænnede unger kan gå sammen til 3-4 måneders alderen, hvorefter de skal have enkeltbure.

 

 

Kløer

 

Kaniner i bur får ikke slebet deres klør, lige så effektivt som vilde kaniner, der graver huler i jorden. De skal derfor klippes ind imellem. Til dette kan du f.eks bruge en neglesaks til hunde, eller en stor tre-i-en klipper.

Nogle kaniner slider dem så meget selv, at det kun er nødvendig hvert halve år. Hos andre skal du gøre det hver tredje måned. Klipper du dem ikke, bliver det smertefuldt for kaninen at gå på dem. Det er let at klippe lyse kløer, hvor du kan se blodåren inde i kloen. Det er lidt sværere med mørke kløer.

Klip cirka fem millimeter fra blodåren. Få eventuel en erfaren avler til at vise dig hvordan. Du kan nemt gøre det selv, for eksempel med en lille skævbider eller en hundeneglesaks. Begynder det at bløde, fordi du er kommet til at klippe for tæt på blodåren ved et uheld, eller brækker kaninen en negl ved et uheld, så er det ikke noget farligt. Hold eventuelt en ren, våd, kold klud på til blødningen standser.

 

 

Ører

 

Kaninernes øre skal sommetider renses for ørevoks. Det ses gule/brune pletter. Brug en fugtig klud og tør det forsigtigt af.

 

 

Tænder

 

Disse vokser konstant. Giv derfor kaninen noget at tygge på, for at få dem slebet: hø og grene. Hvis de vokser skævt eller bliver for lange, kan kaninen ikke spise. Søg derfor dyrlæge. Dyr med skæve tænder frarådes at bruge i avl, da den skæve tandstilling er arvelig, og det vil kun give endnu flere kaniner, der ikke kan leve naturligt, men skal have indgriben for at kunne overleve.

 

 

Fysiologiske data for kaniner

 

Kropstemperatur: 38,5 - 39,5 C

Ændedrætsfrekvens: 60 - 80 slag/min.

Drægtighedslængde: 28 - 34 dage (alm. 30 - 31)

Kuldantal: 1 – 3 årligt.

Kuldstørrelse: 1 – 3 for Hermeliner og Dværg Hare, og op til 5-6 for Dværg Vædder og Løvehoved.

Dieperiode: ca.5- 7 uger

Fravænning: 7-8 ugers alder.

Forventet levealder: Kaniner bliver for de flestes vedkommende 6-8 år.

 

 

Copyright @ All Rights Reserved